W czasie „Przesilenia Letniego” wydarzenia zorganizowanego przez Fundację” Ars Sudetica „ przy współpracy Miejskiego Ośrodka Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej w ”Ogrodzie Ducha Gór” został zorganizowany konkurs, na najlepszy wypiek szklarskoporębski .Ideą konkursu była promocja wyrobów lokalnych z możliwością uzyskania tytułu Lokalnego Produktu nadawanego przez LGD Partnerstwo Ducha Gór.
Do wyłonienia zwycięzców, powołano komisję składającą się z trzech osób .
Małgorzata Rychter-Urbańska
Dorota Ferens
Dorota Chudoba
Wypiekami częstowano również przybyłych mieszkańców i turystów ,oni także byli zgodni z wyborem komisji oceniającej.
Wyróżnienie za „Chlebek regionalny” otrzymała Pani Beata Miesiąc z Henrykowa Lubańskiego
III miejsce Marcin Kosmala z „Restauracji Kryształowa „ze Szklarskiej Poręby .
II miejsce „Rogaliki karkonoskie”Państwo Stawniak z „Piekarni pod Zegarem” ze Szklarskiej Poręby
I miejsce „Zdrowy Chlebek”Joanna Lelakowska z piekarni „U Bacy” ze Szklarskiej Poręby
Zwycięski wypiek, charakteryzował wyśmienity smak ,zdrowe dodatki ,ziarna dyni,zboża,nasiona czarnuszki , na uwagę zasługiwała prezentacja wyrobu w regionalnym charakterze.
Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Ars Sudetica we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej w Szklarskiej Porębie. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Zadanie realizowane jest ze środków przyznanych przez LGD Partnerstwo Ducha Gór w ramach projektu grantowego pod nazwą „Włączenie społeczne poprzez realizację Festiwalu Ducha Gór”dla operacji realizowanej pod nazwą „Przesilenie Letnie”